zajetz kirjutas:mix tänapäevased kiired autod siis pritsega on. Karpa ja weberid on rallimeeste teema kes ei taha uut omaks võtta, selline mulje on mulle jäänud.
ai jah küll nüüd lajatas...miks siis Estonia vormelimehed eliitsest Kavorist pritset ei aretanud? Ikka aeti webereid taga omal ajal. Tegu pole küll jah rallispordiga, kuid vaatame edasi:
Täiskoormuse all ei ole vahet pritsel ja weberil (või mõni muu hea karpa)
(eeldusel, et mõlemad on häälestatud ja kõik funktsioonid töötavad nii nagu nad peaksid)
Vahe tuleneb sisse madalamatel pööretel kus pritse toodab endiselt head võimsust/ühtlast võimsust, kui karpa - mis tikub puterdama jms. mis ka loogiline
Kui lõõrid on aga avatud ja gaas põhjas, siis ei ole neil vahet. Weberiga saad sama võimsusnäitajad mis pritsegagi.
Toyota GT 4ag 1600 16V - pritsega 220hj weber 45 - 223hj
(Soomes testitud)
Samas rallispordis oleks pritsel isegi jumet (ka krossis), mis autot ka madalalt veab. Ringrajas nii suurt vahet ei tule.
Kuna aga võidusõidu pritse komplekt tuleb lõppkokkuvõttes kulukam kui weber, siis lastakase siiani oma karpadega edasi.
(pritse süsteem ca 25-30000eeki + häälestus jms
weberid uuena 12-15000eeki + häälestus. Meil sõitsid weberid 1995-2003 enne kui välja vahetati tervikuna)
Võibolla nüüdisajal kus autot juhib täiselektroonika, on need sportpritsed ka juba "ajalugu" ja ehk siis ka soodsamaks muutunud, pole uurinud.
kogu jutt on minu nägemus. Samas on Jänesel siiski tõepõhi taga - vanakooli rallistid ei viitsi uut omaks võtta jah. Isegi mina mitte.
lihtsalt pidin Zaikule vastama;)