Ise olen mitu autot ostnud ja sõpradega kaasas käind, kodus enne minekut igasuguseid mõtteid olnud mida kontrollida, kuid kohapeal ikka meelest läind osad asjad üle kontrollida. On nii õnneks läind kui ka päris kehvasti läinud.
Võiks siis nii teha, et igaüks pakub mingeid asju mida eespool pole veel pakutud ja lõpuks kirjutaks nendest kõigist kokku ühe korraliku juhendi.
1. Auto üldmulje.
Milline on kere ja värvi olukord. Kriimustused, salong jne. Rooli ja käigukangi kulumine. Need annavad kõik informatsiooni.
2. Elektriseadmed.
Kontrollida üle tuled, lülitid ja kõikvõmalikud elektriseadmed.
3. Mootor.
Siin läheb minu arust juba tiba keerulisemaks. Mootori sisse ju ei näe. Ideaalne oleks kui saaks heitgaasid ära mõõta ja silindrite surved, kuid seda võimalust kahjuks alati pole.
Ise olen vaadanud alati õli, kui puhas ta on ja kas on piisavalt. Siis seda, et jahutusvedelik paisupaagis oleks puhas, st ei oleks õline ja kui töötava mootoriga tuleb paisupaake mulle, siis see pole ka hea näitaja. Samuti võib kasuks tulla lõdvikute katsumine. Kivikõvad lõdvikud pole hea näitaja, kuid samas paljudel uuematel autodel on jahutussärgis olev normaalne surve ka päris suur.
Üldiselt siis teised lisage ja parandage.
4. Veermik ja jõuülekanne.
Esiveolistel kontrollida pooltelje otste korrasolekut. Selleks platsil sooritada pöördeid täiesti väljapööratud ratastega ja seda mõlemas suunas. Kui kostub raginat ja/või kõrvalisi helisid, siis see pole jällegi hea näitaja.
Kontrollida, et kõik käigud ilusti lülituksid, nii alla kui ka üles vahetades. Samuti kontrollida, et sidur ei libisega. Selleks hea võimalus on sõites näiteks 2 käiguga, kiirendada nii, et mootori pöörded tõseks ca 3000, siis vasaku jalaga pidurit ja samal ajal gaas põhja. Nii on kohe näha kas pöörded hakkavad tõusma või mitte. Võimsa tagaveolisega nii tehes võivad hakata tagarattad lihtsalt suitsema

Puksid, vedrud ja amordid.
Võimaluse korras olen läinud autoga kuskile auklikule teele, näiteks treppis kruusateele, seal on hea proovida kas kolinaid ja lõtke on. Kui jääb sellisel teel normaalse kiirusega sõites vaikseks, siis on see hea näitaja. Samas roolivõimendiga autol ei pruugi sees olles arugi saada, et rooliots läbi on.
Autot proovides ei tasu seda mõttetult lõhkuda nagu mõned "ossid" teevad. Samas oleks hea kui saaks proovida, et kuidas mootor kogu pööretevahemikus töötab. Korras mootorile ei tee 5000 - 6000 pööret ja rohkemgi midagi.
Võimalik, et näiteks mingi mootori toitesüsteemi viga, mis ei lasegi mootoril pöördeid ülesse võtta või hakkab mootor suurtel pööretel puterdama.
Hetkel endal pole aega rohkem kirjutada ja mõelda.
Teised aga parandage ja täiendage.