21013, allah, 1981

21013, allah, 1981

Võimalus foorumi külastajatel oma Ladat lähemalt tutvustada
Foorumi reeglid
Autoteema pealkirja vormistamine:
Auto mudel, kasutajanimi, väljalaskeaasta n: 2107, Revolutsionäär, 1989
Tasuks lisada ka märgend kujul projekt-MUDEL n: projekt-2107

Teemasse palun lisada juttu oma masinast ja lisaks ka pildimaterjali.

Pildimaterjali üleslaadimisel kasutada võimalusel foorumi pakutud funktsionaalsust, sest välistelt saitidelt viidatud pildid kipuvad ajaga kaduma.
g
GhostRider
Foorumi kasutaja

Postitus Postitas GhostRider »

või rõngad olematud
o
olaaf
Ladaklubi Auliige
Autod: 2105 s1300, 1119

Postitus Postitas olaaf »

selliste survetega oleks taga suits nii sinine, et isegi kõige suurem optimist läheks otsemaid autoremonti :)

surve oleks karteris ka - karterituulutus= teine summuti..
Männiku laiali Garage
"90 percent of carb problems are ignition related.."
a
allah
Foorumi kasutaja
Autod: 02, 013, 083

Postitus Postitas allah »

Nii, lõpuks sai siis plokikaas maha võetud ja selgus, et esimesel klapil tükk väljas:
photo4.jpg
photo4.jpg (89.85 KiB) Vaadatud 1262 korda
Aga mis veel tuleks / võiks teha, kui kaas maas on?
Ise mõtlesin, et:
  1. Katkise klapi asemele uus klapp
  2. Kõik klappide pesad ja klapid soveldada
  3. Klapisääre tihendid ära vahetada
  4. Kaanest 0,6mm maha lasta lihvida

Aga enne tahaks teie arvamust kuulda, kas on mõtet neid asju teha ja mis tuleks veel teha.
Viimati muutis allah, 28 Juun 2023 15:44, muudetud 1 kord kokku.
g
GhostRider
Foorumi kasutaja

Postitus Postitas GhostRider »

huvitav mida see klapi kild mootoris korda saatis:D
annab sama välja kui sisselaskest mutter sõiduajal sisse lasta.:D
k
krister
Foorumi kasutaja
Autod: 2101 '80

Postitus Postitas krister »

Algselt postitas: allah
  1. Katkise klapi asemele uus klapp
  2. Kõik klappide pesad ja klapid soveldada
  3. Klapisääre tihendid ära vahetada
  4. Kaanest 0,6mm maha lasta lihvida
    [/list=1]
Kontrolli ka juhtpuksid üle, et klapid ei loksuks nende sees ning võib-olla jääb soveldamisest väheseks ja peab klapipesasid freesima. Kaanelt 0.6 mm ma maha ei võtaks. Vajadusel lihviks vast niipalju, et jahutusvedelikku ei lekiks.
Enda kaanel võeti 0.2-0.25 mm maha ja sellest piisas, et jahutusvedelik pidama jääks. Maksis see tegevus ~300 kr. Kui oleks tahtnud rohkem maha võtta, siis oli hind midagi 900-1000 kr. Ma saan aru, et see on sul "säästu" auto, on siis mõtet kulutada?
Algselt postitas: GhostRider
huvitav mida see klapi kild mootoris korda saatis
Kui silindri seintel triipe pole, kildu ka kuskil pole, siis lendas see pisike tükike summutisse?
Kasutaja avatar
PuZuP
Ladaklubi Liige
Autod: 2106 '79
Kontakt:

Postitus Postitas PuZuP »

Kunagi chatis keegi tuli ja rääkis et mootor ei tahtnud enam korraga ringi käia...ei lükates, ega keerates, ega kuidagi
Arutelu käigus selgus, et ennem oldi kompressioonmeetriga mõõdetud silindri surveid...
Saatsin siis inimese garaa?i aparaadi järgi ning selgus, et k-meetri küjest oligi üks pisike stuts puudu...
Äkki pajatab meilegi mida see stutsike siis korda saatis mootoris ?
...parem kaotada üks minut oma elust, kui kaotada oma elu ühe minutiga...Pilt
a
allah
Foorumi kasutaja

Silinder on korras ja tükikese saatusest ei tea ma kahjuks midagi.
photo2.jpg
photo2.jpg (54.66 KiB) Vaadatud 1262 korda
Järgneval pildil paistavad silindri seinal triibud, kuid näpuga neid tunda küll ei ole.
photo1.jpg
photo1.jpg (72.23 KiB) Vaadatud 1262 korda
Ketileevendit plokikaane küljest lahti kruvides vaatasin, et keegi oleks justkui ühte polti rauasaega järanud:
photo6.jpg
photo6.jpg (35.59 KiB) Vaadatud 1262 korda
Ja plokikaanel olid ka sellised jäljed:
photo4.jpg
photo4.jpg (72.85 KiB) Vaadatud 1262 korda
Siis sain aru, et kett on need sinna sisse kraapinud. Aga kuidas ta sai ketileevendi tagant kraapida kui isegi ketileevendi peal polnud ühtegi kulumistriipu. Kuna asi tundus kahtlane siis asusin plokki uurima ja leidsingi kaks vana kettileevendi tükki.
photo5.jpg
photo5.jpg (49.48 KiB) Vaadatud 1262 korda
(ülemine on see, mis oli õigel kohal kinni ja alumised on need plokist väljakougitud)
Viimati muutis allah, 28 Juun 2023 15:49, muudetud 1 kord kokku.
a
allah
Foorumi kasutaja

Mul paar küsimust:
1. Kust saab osta klapivedrusuruja?
2. Kuidas saab kõige paremini õlised ja tahmased mootoridetailid puhtaks pesta?
Või on Tallinnas selliste asjade jaoks "pesumaja" olemas?
Kasutaja avatar
logman
Ladaklubi Liige
Autod: 1,3 "vasmjorka", 1,2 "kopeika", 1,4d vollwaagen
Kontakt:

Postitus Postitas logman »

Vedrusurujat müügil pole näinud ,laisk otsima kah. Endal olemas ,kui poleks ,siis laenaksin. Teda läheb väga harva tarvis ,kui ise just igapäevaselt mootoritega ei tegele.
Detaile olen siiani pesnud pintsli ja mootoripesuvahendiga ning siis lapiga kuivatanud. Mul õnneks oma hoov ,pesukauss ja mingine katusealune vihma kaitseks.
No ja otse loomulikult on kuskil ka spetsiaalne "pesumasin" ,kus plastgraanulid või -kuulikesed rõhu all ringi lendlevad ning riiulile asetatud detailiga kohtudes ta lõpuks särama toksivad. Isegi kuskil näitusel säärase kone presentatsiooni näinud.
Nõudepesumasinasse ,kui naist või ema kodus pole.... :lol
Köögitehnika on super. Mota teab ,milleks praeahi hea on. Ma tean kah :spin :cool:
w
Walter
Ladaklubi Liige
Autod: 2x2105,Y60,Paskaak.

Postitus Postitas Walter »

Algselt postitas: PuZuP
Kunagi chatis keegi tuli ja rääkis et mootor ei tahtnud enam korraga ringi käia...ei lükates, ega keerates, ega kuidagi
Arutelu käigus selgus, et ennem oldi kompressioonmeetriga mõõdetud silindri surveid...
Saatsin siis inimese garaa?i aparaadi järgi ning selgus, et k-meetri küjest oligi üks pisike stuts puudu...
Äkki pajatab meilegi mida see stutsike siis korda saatis mootoris ?

Selline asi juhtus jah aga õnneks ei teinud see jubla midagi kuna oli plastmassist. Ainuke asi mis ta korda saatis oli et jättis mootori ü.s.s seisu kinni ja ei liikunud enam ei edasi ega tagasi:lol Aga huvitav vaatepilt oli kui kaane maha võtsin.

PILT KURJAJUUREST
MännikuLaiali.
Kasutaja avatar
Suska
Foorumi kasutaja
Autod: 2103

Postitus Postitas Suska »

Hehe Täitsa 'lödi'. Aga vaata teist kolbi, selle peal on ju naerunägu :D
w
Walter
Ladaklubi Liige
Autod: 2x2105,Y60,Paskaak.

Postitus Postitas Walter »

See on jah peris hää naeratus mootori poolt. PS: see pole inimese looma poolt tehtud nägu sinna kinnitan seda :cool:
MännikuLaiali.
a
allah
Foorumi kasutaja

Algselt postitas: krister
Kaanelt 0.6 mm ma maha ei võtaks. Vajadusel lihviks vast niipalju, et jahutusvedelikku ei lekiks.
Enda kaanel võeti 0.2-0.25 mm maha ja sellest piisas, et jahutusvedelik pidama jääks. Maksis see tegevus ~300 kr. Kui oleks tahtnud rohkem maha võtta, siis oli hind midagi 900-1000 kr. Ma saan aru, et see on sul "säästu" auto, on siis mõtet kulutada?
Helistasin OÜ Tõukur -isse ja küsisin palju Lada plokikaanelt 0,6 mm mahalihvimine maksma läheks. Vastuseks sain 300 + käibemaks.

Üks küsimus oleks veel, et mis läbisõidu juures tuleb kett ära vahetada? Praegusel ketil saab nukkvõlli ketiratta pealt ketti natuke üles tõsta.
k
krister
Foorumi kasutaja
Autod: 2101 '80

Postitus Postitas krister »

Algselt postitas: allah
Helistasin OÜ Tõukur -isse ja küsisin palju Lada plokikaanelt 0,6 mm mahalihvimine maksma läheks. Vastuseks sain 300 + käibemaks.
Siis on hästi. Ma käisin kuskil Mäepealse või oli see Mäealuse tänava kontoris. Pesid plokikaane ilusasti puhtaks ka.

Mul muuseas see klapisuruja olemas, kuid vist mitte Tallinnas.. Kui ikka mureks siis ehk peale nädalavahetust saaks aidata.
a
allah
Foorumi kasutaja

Praeguseks on mootoriruum üsna tühjaks tehtud:
photo1.jpg
photo1.jpg (80.99 KiB) Vaadatud 1262 korda
Vana aku alus sai ära lõigatud, sest ta oli eest nurgast lahti ja kõver ka (selleks, et aku otse oleks ja ei kiiguks tuli talle midagi täiteks alla toppida). Aku peaks oma uue koha leidma pagasnikus (loodan, et ülevaatusel selle pärast probleeme ei tule).
Selleks, et mitte mootoriruumi külgseina auke puurida (punktkeevituse väljapuurimine) otsustasin akualuse jupphaaval ära lõigata ja punktkeevituse kohad üle käiata.

Radiaator koos mehhaanilise jahutusventilaatoriga sai eemaldatud kuna plaan panna elektriline jahutusventilaator. Paraku ma ei tea veel kust ma sellise õhukese ventilaatori saan, mis sinna vahele ära mahuks.

Starter jukerdas vahest ja nüüd tuli temalegi pesu ja remonti teha.
Enne pesu oli ta ikka nii must, et kinnitusmutreidki ei leidnud üles.
Hammasrattal tunduvad hambad kulunud olevat ja ta tahaks väljavahetamist, aga ma ei saa teda kuidagi ära sealt. Võlli peal on stopperrõngas ja ma ei saa seda ära kuidagi.

Generaator tuleks ka üle vaadata, aga pikk kinnitus polt ei taha välja tulla (mutri keerasin lahti, aga polt ise on arvatavasti kinni oksüdeerunud generaatori korpuse külge).

Klapid sain kätte 21-se pika padrunvõtme padruniga, millele lõin kõvasti haamriga peale (poolkuud olid kõvasti kinni).
Ploki kaanest lasen homme 0,6mm maha lihvida.
Viimati muutis allah, 28 Juun 2023 15:54, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
logman
Ladaklubi Liige
Autod: 1,3 "vasmjorka", 1,2 "kopeika", 1,4d vollwaagen
Kontakt:

Postitus Postitas logman »

Starteri bendiksi saad maha ,kui lööd ühtlaselt jõuga selle punasega märgitud rõnga näidatud suunas. Ise kasutan selleks näpitsaid ja haamrit. Tagant ei tohi vastu mähiseid toestada(!) ,vaid toestad võlli otsa. Mõni mees on niimoodi lollusest võlli kah rootori sees lahti löönud.
Seejärel sikutad maha sinisega märgitud rõnga näidatud suunas. Väiksem rõngas (sinine) on lahtine. Väga suureks teda venitada ei maksa ,sest pealmine stopper (punane) tuleb kunagi tagasi kah panna.Pilt
a
allah
Foorumi kasutaja

Suur aitäh Logman -ile! Täpselt nii ma selle bendiksi ära vahetasin.

Peale teistkordset tagumise plastmasspuksi vahetamist sain starteri kokku panna. Esimene kord ma ei võtnud eest lõtku vähendamise seibe vähemaks ja starteri korpuse polte kinni keerates pressis selle plastmassrõnga puruks. Ostsin uue
photo1.jpg
photo1.jpg (79.59 KiB) Vaadatud 1262 korda
(koperatiivi toodang ja poole odavam) ning võtsin seibe vähemaks ja kontrollisin pidevalt kas rootor käib ringi samal ajal kui polte pingutasin. Lõpus hakkas raskemalt ringi käima kuid ehk plastmassseib töötab sisse peale mõningast kasutamist.

Plokikaane lasin lihvida U. Teearu juures (samades ruumides OÜ Tõukur-iga). Maksma läks 250 kr. kuid puhtaks pesema pidin ise.
Täitsa puhtaks ikkagi ei saanud:
photo6.jpg
photo6.jpg (90.14 KiB) Vaadatud 1262 korda
Põlemiskambreid ja kanaleid pidin liivapaberiga väheke nühkima, et puhtaks saada ( krobelised olid ja mustus oli sügaval poorides, kuid peegelsiledaks ei lihvinud).

Klapisäärejuhtpuksid jäid vanad kuna erilist loksu polnud tunda. Klapid soveldasin käsitsi (bensiinivooliku jupp klapisääre otsas, mida keerutasin peopesade vahel edasi-tagasi). Kasutasin poe pastat (alguses jämedamat, pärast peenemat).
Pärast kui klapivedrud tagasi oli pandud kallasin põlemiskambritesse diislit. Kahe tunni pärast oli kaks sisselaskekanalit märgunud (klapid lasevad natuke diislit läbi). Kahe ööpäeva pärast olid kõik sisselaskekanalid märjad kuid enamus diislit oli veel põlemiskambrites alles (klappide ülemised ääred olid ainult väljas). Kas on vaja klappe uuesti soveldada või võib tulemusega rahule jääda?

Klapisääretihendite paigaldamiseks kasutasin suusakepist lõigatud torujuppi millele õrnalt kummihaamriga peale kopsisin:
photo9.jpg
photo9.jpg (55.34 KiB) Vaadatud 1262 korda
Klapivedrusuruja tegin ise nurkrauast:
photo10.jpg
photo10.jpg (112.79 KiB) Vaadatud 1262 korda
Kehva sai, kuid ühe mootori remondi pidas vastu (kasutatud nurkraud on kohati õhukeseks roostetanud ja paindub läbi, sisselõigatud avad on ka liiga suured).

Varsti saab ehk plokikaane tagasi peale panna, aga mul on enne mõned küsimused:
Kas kapiotsast leitud ja vanast ajast pärinev (kuid kasutamata) asbest plokikaanetihend ja kollektorite tihendid sobivad tänapäeval kasutada?
photo16.jpg
photo16.jpg (102.01 KiB) Vaadatud 1262 korda
Ja kas peaks kuskile silikooni vahele ka panema? Papist tihendite vahele panen küll (veepump, jahutusvedeliku torude ja ploki vahele), kuna nende vahele oli juba enne mind pandud punast silikooni. Kas tehases pandi juba, või on keegi enne mind mootorit lammutanud ja kokku pannes silikooni papptihendite vahele pannud?

Ja ketti pole ka mõtet vahetama hakata kui originaal ketipinguti veel ulatab?
Manused
photo8.jpg
photo8.jpg (109.31 KiB) Vaadatud 1262 korda
Viimati muutis allah, 28 Juun 2023 16:05, muudetud 1 kord kokku.
t
tuhajuhe
Ladaklubi Auliige
Autod: Auto puudub

Postitus Postitas tuhajuhe »

Lada tehases ei kasutatud kunagi mingit silikoni.ja ei tarvitatud silikoni,siis pane seda ka mõistuse järgi.Mina olen silikonide tarvitajate vastane.Kui ikka on töödeldud pinnad ja puhastatud ilma vagudeta ,siis peab ka ilma silikonita!!Enamus tegelasi määrivad silikoni nagu võid leivale ja olen näinud kuidas mõned õlikanalid on sellega kinni määritud.
56506878
-
-grazy-
Foorumi kasutaja
Autod: Bmw 525IA,Toyota Celica
Kontakt:

Postitus Postitas -grazy- »

nägin sama effekti ühel 2t mootoril millel olid pooled aknad silikooniga kinni.Omanik nuputas enne lahtivõtmist tükk aega,et miks hästi käima ei lähe,ja miks kõrgematel pööretel vahele jätab
Bmw 525IA 141 kw 1991.Toyota celica gen3 78kw 1984
a
allah
Foorumi kasutaja

Pilt sellest mis ma vahepeal teha olen jõudnud
phot.jpg
phot.jpg (100.81 KiB) Vaadatud 1262 korda
Viimati muutis allah, 28 Juun 2023 16:10, muudetud 1 kord kokku.
Vasta