Päästkem Eesti metsad
Päästkem Eesti metsad
-
aando
- Ladaklubi Liige
- Autod: 2101, 2102, 2108, Niva; Skif
Päästkem Eesti metsad
Jõud taga, peab minema.
- logman
- Ladaklubi Liige
- Autod: 1,3 "vasmjorka", 1,2 "kopeika", 1,4d vollwaagen
- Kontakt:
Esmapilgul on see vaid asjatundmatute nolkide põhjendamata klähvimine.
Puuduvad konkreetsed selgitused, näiteid, dokumentaalne tõestatus jne...
Mitte, et see liikumine vale tegevus oleks - kaugel sellest, annaksin isegi allkirja. Pigem ei meeldi mulle karvavõrdki võtted, millega üllast eesmärki püütakse saavutada.
Samas sisaldab kogu see leht ka hulgaliselt faktivigu.
Sarnaneb kangesti täielikult perssekukkunud striitreisserite lillede istutamise kampaaniaga Tallinna tänavatel (ehk mäletate?).
Puuduvad konkreetsed selgitused, näiteid, dokumentaalne tõestatus jne...
Mitte, et see liikumine vale tegevus oleks - kaugel sellest, annaksin isegi allkirja. Pigem ei meeldi mulle karvavõrdki võtted, millega üllast eesmärki püütakse saavutada.
Samas sisaldab kogu see leht ka hulgaliselt faktivigu.
Sarnaneb kangesti täielikult perssekukkunud striitreisserite lillede istutamise kampaaniaga Tallinna tänavatel (ehk mäletate?).
-
aando
- Ladaklubi Liige
Mitte ei saa aru, mida sa konkreetselt silmas pead.
Räägin siin sellepärast, et sai nüüd vähe põhjalikumalt uuritud kogu seda asja. Olen kuulnud mõndade RMK töötajate arvamust sellest ning suuremal või vähemal määral on nenditud, et see asi ei lõpe hästi.
Mind isiklikult ei huvita see info, mis seal lehel on, vaid eesmärk, mida saavutada tahetakse. Ja eesmärgiks on peatada reformi läbiviimine.
Aga Jan, mis sinu arvates oleksid need võtted, millega peaks sinnapoole püüdlema?
Räägin siin sellepärast, et sai nüüd vähe põhjalikumalt uuritud kogu seda asja. Olen kuulnud mõndade RMK töötajate arvamust sellest ning suuremal või vähemal määral on nenditud, et see asi ei lõpe hästi.
Mind isiklikult ei huvita see info, mis seal lehel on, vaid eesmärk, mida saavutada tahetakse. Ja eesmärgiks on peatada reformi läbiviimine.
Aga Jan, mis sinu arvates oleksid need võtted, millega peaks sinnapoole püüdlema?
Jõud taga, peab minema.
Kuna olen ise asjaga natuke seotud siis jagan siia ka veidi infot.
ELFi pressiteade
Metsaseaduse muutmise seaduse eelnõu
https://www.osale.ee/konsultatsioonid/? ... ults&id=36
Lisatud faili on koostanud Kaupo Kohv ELF metsaspetsialist
ELFi pressiteade
Metsaseaduse muutmise seaduse eelnõu
https://www.osale.ee/konsultatsioonid/? ... ults&id=36
Lisatud faili on koostanud Kaupo Kohv ELF metsaspetsialist

- logman
- Ladaklubi Liige
- Kontakt:
Shokiteraapia on hea asi.
Kui RMK tükid on jäänud veel siiamaani suuremast läbust puutumata, siis nüüd mil tahetakse (ja juba ka müüakse!!!) väikseid lahustükke eraldi kinnistutena (mitte ei mmüa raieõigusi oksjonil nagu veneajal ja "eilse päevani", vaid KINNISTUID) müüa, võivad need sattuda väga halbade valdajate käpa alla.
Pilt selle aasta märtsikuiselt Rootsimaa kontsernile Stora Enzo müüdud langilt (ei ole end. Riigimetsa tükk).
Allkiri võiks olla: "Nui neljaks, raha peab tulema!"
Kui RMK tükid on jäänud veel siiamaani suuremast läbust puutumata, siis nüüd mil tahetakse (ja juba ka müüakse!!!) väikseid lahustükke eraldi kinnistutena (mitte ei mmüa raieõigusi oksjonil nagu veneajal ja "eilse päevani", vaid KINNISTUID) müüa, võivad need sattuda väga halbade valdajate käpa alla.
Pilt selle aasta märtsikuiselt Rootsimaa kontsernile Stora Enzo müüdud langilt (ei ole end. Riigimetsa tükk).
Allkiri võiks olla: "Nui neljaks, raha peab tulema!"

- logman
- Ladaklubi Liige
- Kontakt:
Võiks käia mööda Eestimaad ringi, teha pilte stiilis "enne ja nüüd" teise suure kontserni Södra tegemistest ja tegematajätmistest, sest materjali oleks kuhjaga.
Samuti on ikka veel eksisteerimas selliseid kohalikke suurärimehi-metsaomanikke, kelle sihiks on endiselt kinnimakstud nn. seaduslike lennu- ja malakaväljade tootmine. Ka nende tegevust tasuks jäädvustada.
Aga no ei viitsi ja pole nii rikas ka mitte.
Pikalt saaks siia kirjutada enese kogemustest taolise töö tellijatega kohtumistest, kuid mis sellest enam tolku on? Sinna, kust haid üle käinud, pole 80 aastat enam kellelgi asja.
Ega's kuused-männid ole miskine paju, mis kohe uued võrsed välja ajab.
Samuti on ikka veel eksisteerimas selliseid kohalikke suurärimehi-metsaomanikke, kelle sihiks on endiselt kinnimakstud nn. seaduslike lennu- ja malakaväljade tootmine. Ka nende tegevust tasuks jäädvustada.
Aga no ei viitsi ja pole nii rikas ka mitte.
Pikalt saaks siia kirjutada enese kogemustest taolise töö tellijatega kohtumistest, kuid mis sellest enam tolku on? Sinna, kust haid üle käinud, pole 80 aastat enam kellelgi asja.
Ega's kuused-männid ole miskine paju, mis kohe uued võrsed välja ajab.
- SexSix
- Foorumi kasutaja
- Autod: 013
Rootsi,Norras...
...on päris tihti lankide juures reklaamid.Muidugi raie tegija omad!Pole neil häbeneda,sest kõik tehtud korralikult.Huvitav on vaadata 3 (kolme)meetri kõrgusi kände.Kusjuures neid päris palju langil.Need mõeldud röövlindudele,et saaksid närilisi passida.Muidu närilised söövad muist istikud ära (koorivad).
- logman
- Ladaklubi Liige
- Kontakt:
Mul on Tudu tuulemurd kaamerakassetil lindis.
Tookord sai kasutatud laenatud aparaati, filmi kopeerisin VHS-ile, mille lapsed lolli peaga loomulikult mingi mulaga üle lindistasid.
Kaamerakassett siiani säilinud, aga kahjuks pole leidnud enam säärast arhailist aparaati, millesse ta sobiks, et uuesti VHS versiooni saaks tekitada.
Vot see on tippude tipp ja väljaveotee tõeline kannatuste rada, mida olen metsatööst jäädvustanud.
Money talks...
Tookord sai kasutatud laenatud aparaati, filmi kopeerisin VHS-ile, mille lapsed lolli peaga loomulikult mingi mulaga üle lindistasid.
Kaamerakassett siiani säilinud, aga kahjuks pole leidnud enam säärast arhailist aparaati, millesse ta sobiks, et uuesti VHS versiooni saaks tekitada.
Vot see on tippude tipp ja väljaveotee tõeline kannatuste rada, mida olen metsatööst jäädvustanud.
Money talks...

- logman
- Ladaklubi Liige
- Kontakt:
No saja-aastane kuusk on mõnes piirkonnas täiesti raieküps, Kagu-Eestis juba mõnuga ülegi kasvanud. Selles nüüd küll mingit kuritegu ei tohiks olla.
Aga ETV-s olnud foorumist paistis, et härradel KKministril ja RMK bossil läksid sõnad sõlme.
Algul käis kibe kriitika erametsaomanike aadressil, et "majandamine on peatunud, keegi ei justkui ei viitsi enam sellega tegeleda ja üldse on kõik pahasti, vaja lasta asjad vabaks, vot siis alles näete arengut ...!". kuid lõpupoole tuli hoopis kuldseid kiidusõnu (metsa uuendatakse, probleeme enam pole). Haugimälu? Ju siis.
Tegelikult teeb muret tõik, et väljahõigatud reformiprojekti poolt oli televaatajatest 20% ja vastu 80%.
Ilmselge vastuolijate ülekaal. Mida see näitab?
Tilluke näitemudel:
Meie klubi juhatus (3 inimest) otsustab äkki kassa millegi ahvatleva peale huugama panna. No tahavad osta klubile rajaüritustel sõitmiseks ühte autot. Kõik on korraldatud, plaan-projekt teemal "kes ja kus remondib, kasutamise kord jne." täies hiilguses olemas.
Foorumisse ilmub teema, paljud tõstavad kisa et "nii ikka ei saa ja ei tohi",et "meie ühine raha", mõned on ka poolt ja õhutavad ostuplaani takka.
Enamus klubi liikmeid nõuab üldkoosoleku kokku kutsumist, et asja arutada.
No kutsub siis juhatus paarikuuse venitamise peale lõpuks vastumeelselt kokku üldkoosoleku, kus hääled jagunevad 5 poolt/12 vastu. Mõned jäävad üldse tulemata ja seega ei lähe arvesse.
Juhatus aga ei jäta jonni ja ajab oma joru ikka pärast foorumis edasi.
Kuidas toimida?
Ainuõige tee oleks mu arust juhatus tagandada, kui hääletustulemusi miskiks ei pea.
Tõmmake ise paralleele. Riigimets on ikkagi riigi oma. Meie kõigi oma. Sinu ja minu oma ka. Rahva oma. Ja kui muidu ei saa rahva poolt majandama valitud ladvikut loksutada, siis kuidagi ikka saab küll. Miski pole igavene.
A mul siin üks pildirida ka.
Siia pidi tulema harvendusraie. Meie harvester pidi hakkama lõikama. Ala u. 4ha. "Saak" kava järgi 70tm. Omanik tahtis: "No kakssada peaks ikka saama, kui suuremad välja korjata".
Millised suuremad?
Ühesõnaga sai kukele saadetud.
Tegelikult oleks hoopis võsalõikajaga hooldust tarvis ja saemeest suuremaid kokkukasvanud punte lahendama, mitte mingit rasket harverit rahapuid välja nokkima.
A no kiire-kiire, kinnistu sai ostetud, vaja nüüd ruttu raha tagasi saada...
Aga ETV-s olnud foorumist paistis, et härradel KKministril ja RMK bossil läksid sõnad sõlme.

Algul käis kibe kriitika erametsaomanike aadressil, et "majandamine on peatunud, keegi ei justkui ei viitsi enam sellega tegeleda ja üldse on kõik pahasti, vaja lasta asjad vabaks, vot siis alles näete arengut ...!". kuid lõpupoole tuli hoopis kuldseid kiidusõnu (metsa uuendatakse, probleeme enam pole). Haugimälu? Ju siis.
Tegelikult teeb muret tõik, et väljahõigatud reformiprojekti poolt oli televaatajatest 20% ja vastu 80%.
Ilmselge vastuolijate ülekaal. Mida see näitab?
Tilluke näitemudel:
Meie klubi juhatus (3 inimest) otsustab äkki kassa millegi ahvatleva peale huugama panna. No tahavad osta klubile rajaüritustel sõitmiseks ühte autot. Kõik on korraldatud, plaan-projekt teemal "kes ja kus remondib, kasutamise kord jne." täies hiilguses olemas.
Foorumisse ilmub teema, paljud tõstavad kisa et "nii ikka ei saa ja ei tohi",et "meie ühine raha", mõned on ka poolt ja õhutavad ostuplaani takka.
Enamus klubi liikmeid nõuab üldkoosoleku kokku kutsumist, et asja arutada.
No kutsub siis juhatus paarikuuse venitamise peale lõpuks vastumeelselt kokku üldkoosoleku, kus hääled jagunevad 5 poolt/12 vastu. Mõned jäävad üldse tulemata ja seega ei lähe arvesse.
Juhatus aga ei jäta jonni ja ajab oma joru ikka pärast foorumis edasi.
Kuidas toimida?
Ainuõige tee oleks mu arust juhatus tagandada, kui hääletustulemusi miskiks ei pea.
Tõmmake ise paralleele. Riigimets on ikkagi riigi oma. Meie kõigi oma. Sinu ja minu oma ka. Rahva oma. Ja kui muidu ei saa rahva poolt majandama valitud ladvikut loksutada, siis kuidagi ikka saab küll. Miski pole igavene.
A mul siin üks pildirida ka.
Siia pidi tulema harvendusraie. Meie harvester pidi hakkama lõikama. Ala u. 4ha. "Saak" kava järgi 70tm. Omanik tahtis: "No kakssada peaks ikka saama, kui suuremad välja korjata".
Millised suuremad?

Ühesõnaga sai kukele saadetud.
Tegelikult oleks hoopis võsalõikajaga hooldust tarvis ja saemeest suuremaid kokkukasvanud punte lahendama, mitte mingit rasket harverit rahapuid välja nokkima.
A no kiire-kiire, kinnistu sai ostetud, vaja nüüd ruttu raha tagasi saada...

-
mMel
- Ladaklubi Liige
- Autod: 3x fwd, 5x rwd
Logman, või ka teised, kes tegelevad metsaga - mida see RMK reform praktikas siiski tähendaks?
Ma tean, et tehakse suuremad metskonnad, koondatakse inimesi. Aga ma mõtlen, mis tööd praktikas selle tulemusena tegemata võivad jääda?
Kas mingi järelevalve võib väheneda või metsa hooldamine väheneb?
Eelmine suur muudatus oli ju see, et matsavahid kaotati ära. Algul küll suurenes metsavarguste arv, kuid nüüdseks on see enam-vähem kontrolli alla saadud. Nii palju kui ma olen kuulnud, siis ei igatse keegi enam metsavahte tagasi.
Metsaraie jätkub, see on selge. Mõistusega metsa võtta on igati normaalne. Mina, kes ma liigun suht palju looduses, ütleks, et viimasel ajal on raied kuidagi normaalsemaks läinud, ei ole sellist massilist tühja maad. Kohustuslikuks peaks tegema metsavõtjatele peale tööde lõppu metsateede ja sihtide korda tegemise. Väga paljudes kohtades, kus oli ilus sõiduautoga sõidetav siht, on peale raiet selline mülgas, et ka Nivaga ei lähe sinna. Üks juhtum puudutas ka otseselt mind. Mul sõideti maal maja juurde viiv tee metsaveoga mülkaks ja oh seda vaidlust ja seletamist. Kõigil oli õigust rohkem kui küll ja kellegi asi polnud, kuidas mina enda maja juurde saan. Asi lõppes minu jaoks küll hästi, kuid see kulutatud aega ja vaev tegi ikka vihaseks küll.
Mõistlik metsamajandamine loob tegelikult looduslikku mitmekesisust ka. Alates raiesmikust kuni erineva vanusega metsani moodustuvad erinevad keskkonnad, mida kasutavad elamiseks erinevad loomad, linnud, putukad. Muidugi on piirkonnad, kus tuleb säilitada loomulik nn ürgmets ja mitte minna saega selle kallale.
Ma tean, et tehakse suuremad metskonnad, koondatakse inimesi. Aga ma mõtlen, mis tööd praktikas selle tulemusena tegemata võivad jääda?
Eelmine suur muudatus oli ju see, et matsavahid kaotati ära. Algul küll suurenes metsavarguste arv, kuid nüüdseks on see enam-vähem kontrolli alla saadud. Nii palju kui ma olen kuulnud, siis ei igatse keegi enam metsavahte tagasi.
Metsaraie jätkub, see on selge. Mõistusega metsa võtta on igati normaalne. Mina, kes ma liigun suht palju looduses, ütleks, et viimasel ajal on raied kuidagi normaalsemaks läinud, ei ole sellist massilist tühja maad. Kohustuslikuks peaks tegema metsavõtjatele peale tööde lõppu metsateede ja sihtide korda tegemise. Väga paljudes kohtades, kus oli ilus sõiduautoga sõidetav siht, on peale raiet selline mülgas, et ka Nivaga ei lähe sinna. Üks juhtum puudutas ka otseselt mind. Mul sõideti maal maja juurde viiv tee metsaveoga mülkaks ja oh seda vaidlust ja seletamist. Kõigil oli õigust rohkem kui küll ja kellegi asi polnud, kuidas mina enda maja juurde saan. Asi lõppes minu jaoks küll hästi, kuid see kulutatud aega ja vaev tegi ikka vihaseks küll.
Mõistlik metsamajandamine loob tegelikult looduslikku mitmekesisust ka. Alates raiesmikust kuni erineva vanusega metsani moodustuvad erinevad keskkonnad, mida kasutavad elamiseks erinevad loomad, linnud, putukad. Muidugi on piirkonnad, kus tuleb säilitada loomulik nn ürgmets ja mitte minna saega selle kallale.
-
mMikk
- Ladaklubi Liige
- Autod: VIS 23464-10
Hmm, kui sõita mööda Piibe mnt. Tallinnasse, siis minu arust on hea näide kuidas peab metsa majandama Aegviidu ja Jäneda kandis. Miks hea näide, sest seal on kõike tehtud, mida korralike metsamees peaks tegema.... Korraliku hooldusraiega mets, samuti mets mis on läinud ilmselt tootmisse ehk siis lage raie kuna metsal vanust oli piisavalt. aga raie tehtud õieti, jäetud metsakaitsevööndid, et torm kõrval olevat metsa laastama ei saaks minna, keset välja on jäetud tugevamad puud nii seemnete puistamiseks kui ka loomadele ja samas on ka ise puid kohe juurde istutatud. Ning seal on ka mets, mida saega ei puututa(ma vähemalt loodan), ei oldud tehtud ei hooldus, ega lageraiet, nii kuis puu looduses kukub nii ta seal ka kukub.
-
aando
- Ladaklubi Liige
Mina arvan, et kogu reformi tulemusel kaob kordineerimine. Iga etapiga tegeleb erinev isik-noorendikehooldus,raie, väljavedu jne. Metsa ei võeta enam tervikuna ja vastutus kaob. Puudub isik, kes vastutab ja kuna vastutus üle läheb. Igaüks vastutab mingi kindla asja eest, aga mets on ju tervik. Kui võtta näiteks olukord, kus raie on lõpetatud ja puit hunnikutes. Mingi kogus kaob-kas on süüdi raie eest vastutaja või äraveo eest vastutaja.Algselt postitas: Mel
Aga ma mõtlen, mis tööd praktikas selle tulemusena tegemata võivad jääda?
Sellest võivad minu arvates probleemid tekkima hakata. Praegune olukord on selline, et metsnik teab ,mis tema valdustes üldiselt toimub. Pärast reformi aga igaüks teab ainult oma rida ja asi läheb ühekülgseks. Iga mees vaatab vaid oma liini ja võibolla ei arvesta teiste valdkondadega.
Territooriumid, mis üks inimene peab valvama, lähevad suuremaks. Funktsioon on tal vaid üks jah, aga seeest peab ta väga suurt maaala korraga jälgima. Öeldakse küll, et vähe metsa ja pole raske, kuid nende riigimetsatukkade vahemaad on üpris suured, et kontroll säilitada.
Võib kaduda side töölisega. Tööline, kes praegu saab käsklusi metsnikult, hakkab saama käsklusi ainult kindla liini mehelt. Aga kuna see kindla liini mees tegeleb ühel ajal ju paljude samasuguste töölistega suurel maaalal, on minu arvates eksimused kiired tulema. Tegu on ju ikkagi inimeste, mitte robotitega. Metsatöölised ei pruugi enam korrektselt aru saada ning tööd võivad olla tehtud kesiselt.
Lõppkokkuvõttes, mina aru ei saa, miks on vaja töötavat süsteemi näppida. Süüdistused, mida RMK juhatus pillub, on ilmselgelt välja mõeldud ja metsaülematele pole selgitatud, mis olid nende tegemata tööd, milles neid süüdistati.
Reformi üritatakse läbi viia suure kiiruga, et enne kui rahvas taipab, on juba tehtud.
Ise puutun metsaga kokku niipalju, et onu on metsatööline ja hiljuti abistasin õde, kes tegi metsareformidest dokfilmi ja selle käigus rääkisime ühe praeguseks endise metsaülemaga, kelle uus ametinimetus 1. juulist on noorendikehooldamisspetsialist vms.
Lõpetuseks võite lugeda kirja, mis rändab orkutis:
ELU ON IMELINE, KUID KAHJUKS HABRAS!
SEDA, MIS ON SÜNDINUD AASTATUHANDETEGA VÕIB HÄVITADA HETKEGA.
Võta kaasa midagi, millest algab elu - käbi, kastan, tammetõru, kartul.
Koguneme neljapäeval 8. mail kell 17:55 ning seda 13 erinevas linnas.
Kell 18:00 kükitame kõik 15 sekundiks ja asetame maha kaasa toodud elu
alge. Seejärel tõuseme püsti ning läheme oma teed.
TALLINN- Viru Keskuse uste ees (Tammsaare pargi pool)
TARTU- Kaubamaja ees (Vanemuise poolne külg)
PÄRNU- linnavolikogu ees
VILJANDI- Centrumi ees
PÕLVA- park Hansapanga kõrval
RAPLA- maavalitsuse ees
KURESAARE- Kuresaare keskväljak
PAIDES- maavalitsuse ees
HAAPSALUS- Konsumi ees
VÕRUS- linnavalitsuse ees
RAKVERES- keskväljakul
VALGAS- linnavalitsuse ees
NARVAS- Peetri platsil
Mets on osa meie kodumaast!
Aastatuhandeid on mets andnud meie esiisadele eluks vajaliku ja neid kaitsnud.
Nüüd on meie kord kaitsta metsa, et seda sama saaksid öelda meie
järglased ka paarisaja aasta pärast.
See on falsh mob, inspiratsiooniks vaata ka siia:
http://www.youtube.com/watch?v=RXFceSFbSng
Greenpeace hoiatas Eestit metsanduspoliitika ohtude eest:
"Rootsis on metsamajanduse tõttu ohustatud 1800 ning Soomes 1100 taime- ja loomaliiki. Soomes ootab 900 liiki väljasuremine, kui nende leviala metsades ei suurendata. Rootsi metsadest on vaid viis protsenti vanad ja looduslikult kasvavad metsad ning ka Soomes on sarnande olukord. Lõuna-Soomes on looduslikult kasvavaid metsi alles jäänud väga vähe ning nende arv kahaneb pidevalt. Eriti niisked ja liigirikkad vanad metsad on kadunud enamikest Soome piirkondadest,"
Tule koos armsamaga
Tule koos sõbraga,
Tule päris ise,
Tule koos töökaaslasega,
Tule koos oma klassiga,
Tule koos oma kursusega,
Tule koos oma kooliga.
TULE SÜDAMEGA!
Levita seda teadet kõigile, keda tunned ja kellele võiks korda minna meie imelise looduse püsimine.
Rohkem infot:
www.hooliveesti.ee
Jõud taga, peab minema.
Kes ei juhtunud eile ETV-st Foorumit nägema, saab järel- või ülevaatamist teha:
Foorum ETV24 <--link
Foorum ETV24 <--link