Päästkem Eesti metsad

Päästkem Eesti metsad

Jutud vabal teemal / huvitavad pildid ja viruaaltuuning
Kasutaja avatar
logman
Ladaklubi Liige
Autod: 1,3 "vasmjorka", 1,2 "kopeika", 1,4d vollwaagen
Kontakt:

Postitus Postitas logman »

Dubleerin veelkord linki dokumendile, mis oli eespool juba postitatud.
Üsnagi hästi lahti seletatud eelseisvad võimalikud tagajärjed, kui reformiprojekt praegusel kujul käiku läheb.
Autoriks Eestimaa Looduse Fondi metsaspetsialist Kaupo Kohv.
http://www.ladaklubi.ee/foorum/viewthre ... pid=124783

Kokkuvõtvalt minu arusaamisest:

1. Riigimetsamaa pindala võib eelseisvate võimalike müükide tulemina väheneda alla 20%.

2. Metsamajandamise kava (erametsades) hakkab omama nullilähedast tähendust.

See tahab pisut lahtiseletamist:
Siiani oli kava ainus suunav ja õpetav dokument, mis veel kuidagigi erametsa omanikke (üle)raiete tegemisel ohjes hoidis.
Kava arvestas raiete planeerimist ja metsamajanduslikke töid, sh. ka puistu uuendamist e. istutamist või külvi kinnistupõhiselt.
Nüüd kava kaotades võib arvestust pidada ja planeeringuid teha eraldisepõhiselt. (Eraldis on üks väike metsakinnistu osa, mis erineb naabereraldisest tavaliselt seal kasvava puuliigi või muude puistu näitajate poolest (kõrgus, vanus jne)).
Sisuliselt tähendab see näiteks seda, et kui kinnistu on suures osas kaetud võsaga (see ka ju metsamaa!), siis varem võis kava piirata lageraie läbiviimist valik- või aegjärkse raidega keset seda võsavälja asuval mõnehektarilisel maa-alal asuva raieküpse kuusiku eraldisel. Seda selleks, et ei raiutaks mitte korraga ja palju, vaid oodataks, et ka kõrvalolevast võsast midagi püsivamat (haab, kask jne.) sirguma hakkab ja lõppraie saabuks 10-15 aasta pärast.
Uue muudatuse kohaselt aga ei arvestata enam ümbrusega, vaid ainult selle ühe ja kindla eraldise iseärasustega.

3. Kaitsemetsades turberaide piirpindala (maksumumpindala) suurendamine viielt kümnele hektarile.

Turberaie on üks segane mõiste, aga üldjoontes tähendabki ta umbes (mitte täpselt!) sellist raieliiki nagu eelmises punktis seletasin.
Täiskasvanud metsa, mis on mitmes rindes e. tugevalt eri kõrgusega järelkasvuga segunenud, ei raiuta ühe võttega, vaid järkjärgult, et uus pealetulev kultuur jõuaks lagedatingimustega harjuda.
Turberaie ühel eraldisel võib kesta ja peakski tegelikult kestma aastakümneid enne kui viimane raieküps puu langeb.
Muide, väga "harvesterivaenulik" raieliik, õigemini harvester on ise järelkasvule väga vaenulik. Vihkan sellises kohas masinaga töö tegemist :kuri. Aga samas, kui minevikku tagasi kaeda, siis talumees enamasti omi metsi taolise raieviisiga säilitas, värskendas ja majandaski ;).

4. Raievanuste alandamine.
No see on juba kohati niigi madal arvestades Eestimaa piirkondlikke erinevusi.

Need olid siis veel mõned kahjulikud punktid, mis said oma arust maakeelde ümber pandud ja millest ka ise suure pusimise peale hr. Kohvi analüüsidest aru sain.
Kasutaja avatar
logman
Ladaklubi Liige
Kontakt:

Sätin siia veel mõtteainet.
Ma ei ole lugenud, mida sisaldab võõrakeelne Põhjamaade pöördumine.
Aga niipalju, kui Soomes-Rootsis ringi vaadatud, siis korralikku jämepalgi metsi on sealkandis ikka väga vähe.
Ka meie liigume ähvardava kiirusega sinnapoole. Saeraamidel ei jätku enam toorainet ja kõik, mis puudutab neid punkte, mis annaksid mõneks aastaks veel kaatritele n.ö. piinade pikendust on äärmiselt kahjulikud nii keskkonnale kui silmapildile.
Ma ei kahtlegi, et see reform on päevakorda võetud justnimelt puidutööstuse bosside suure pressingu ja pealekäimise tulemina.

Seda padajuttu, et metsa kasvab rohkem, kui raiuda suudetakse ei tasu enam ammu uskuda. Võsa ei ole mets!
Paus tuleb ja pikk paus on tulemas. Tahes tahtmata metsamajandamise jämedat ehituspalki töötlev pool langeb, kohati hävineb. Toorainet hakkab nappima.
Jäävad peenpalgiliinid ja energiapuidutööstus.

Lihtne arvutus:
Mul on 20 hektarit metsa. Sellest viis olen lagedaks raiunud (oli täiskasvanud). Sai korrastatud omi taluhooneid, masinaparki uuendatud (1 sõiduauto) ja lapsed koolitatud. See raha on otsas.
Teen harvendusraideid kümne hektari peal, samal ajal sai istutatud tehtud lageraietele uus kultuur. Harvendustelt saadud raha kulub jällegi perele ja taimede ostmisele-istutamisele.
Ülejäänud viiel hektaril kasvab mingine eiliha-eikala puit. Vahel käin seal niisama nokitsemas, küttepuid.
Millal saavad minu 15-aasta vanused lapsed sellestsamast metsast tulu?
Vastus: ei saagi. Nemad küll mitte.
Saavad ehk kunagi lapselapsed, kui nad on niisama vanad, kui mina hetkel ehk siis 35 aastased.
Miks?
Sest harvenduses olnud tükid on hetkel 20-40 aastat vanad ja raieküpsuse saabumisel on minu lapsed juba penskarid, kes enam saage kanda ei viitsi.
Istutatud lageraie saavutab harvenduseks kõlbuliku vanuse ka umbes samal ajal, või pisut varem, aga seniks jõuavad lapselapsed ka juba saage käes hoida.
Vot tak, seltsimehed.
Ahjaa - see segane võsatükk... No sealt saab ikka endiselt vaikselt küttepuid nokitseda, aga sedagi hädapärast enese tarbeks :D.

Selline oli ühe Võrumaa mehe mõtisklus mõned aastad tagasi, kui üheskoos jaani pidasime ja tema tilluke metsamajanduse nurk jutuks tuli.
Hetkel tüüp enam oma metsa ei lõika, vaid ootab, millal juurde kasvab :D.
Kasutaja avatar
logman
Ladaklubi Liige
Kontakt:

Täna Tallinnas Tammsaare pargis meeleavalduskontsert Eesti metsade kaitseks.

Kui poliitiline sisu ei huvita, siis Oorti tasub alati kuulama minna. Tasuta.

http://www.hooliveesti.ee/
Vasta