endal juhtus sama asi, mul lahenes see nii, et kuumutasin kuuma fööniga radikat ja seda punni murdumis koha pealt ja siis surusin ruttu kokku. Pool aastat on ilusti vastu pidanud :D
Mul ka alumiiniumradikal murdus see kord ära. Jootsin külge tagasi ja edaspidi üritasin seda punni keerata ettevaatlikult ja mitte tugevalt... Ja uuesti puruks läks ta mõni aasta hiljem mootorivahetusel. Enne seda sai punn mitu korda kinni-lahti käia. Nii et õnneasi see parandatud värk.
Saltser peaks olema õige asja nimi.
Kuskohast saada... Minu pudelike on kunagi ammu ostetud Sauko-st, mida enam pole. Ma usun, et peaks olema mõnes tööriistade kaupluses, vast isegi asjalikumas autovaruosade kaupluses, tööriistamarket, Noor Tehnik, ehk isegi Bauhof või mõni muu ehituskauplus.
Tsink + soolhape teevad kokku tsinkkloriidi - see ongi saltser.
Põhikooli keemia. Kuna reaktsioonis eraldub vesinik, mis õhuhapnikuga segunedes muutub paukgaasiks, siis protsessi läbiviimise kohta kehtivad aku laadimisele sarnanevad ettevaatusabinõud.
Tsinki tuleb lisada niikaua, kuniks vesinikku enam ei eraldu. See visuaalselt tuvastatav.
Paarisajast grammist tsinkkloriidist jätkub vaata et eluks ajaks ja rohkemgi veel, kui just pole eesmärgiks radikate jootmisega elatist teenima hakata.
Oomipoest täna lõdvalt ostetav, kui puudub algainete hankimise võimalus.
logman kirjutas:
Paarisajast grammist tsinkkloriidist jätkub vaata et eluks ajaks ja rohkemgi veel, kui just pole eesmärgiks radikate jootmisega elatist teenima hakata.
Täpselt nii. Pool pudelit ümber aetud kohe ja ülejäänu alles siiani. Aastaid.
Acer10 kirjutas:Jootevedelikuga proovisin, radika külge hakkas tina aga selle punni külge ei hakka.
Pakun et temperatuuriprobleem. Joodetav detail peab olema vähemalt sama kuum kui tina sulamistemperatuur. Kui on külmem ega siis ei hakkagi külge. Ja kui tundubki et hakkab siis kõvasti ei hoia elik tuleb jälle lahti.